Η βασική, αξιακή μας αφετηρία, υπαγορεύεται από αντικειμενικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα, τα οποία συνήχθησαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας πορείας, στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Είναι αλήθεια ότι το Ειδικό ή αναπηρικό περιβάλλον, συχνά ενισχύει, ή και «δανείζει» ή ακόμα και προκαλεί λάθος συμπεριφορές και πρότυπα, όντας άλλοτε επιεικές και άλλοτε ανήμπορο να επιτύχει βελτιώσεις συμπαρασύροντας το άτομο με την όποια ιδιαιτερότητα, στην κατεύθυνση του «φυσιολογικού». Αυτή η στόχευση, δηλαδή η φυσιολογικοποίηση (normalize), αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της προσπάθειάς μας. Τι είναι όμως «φυσιολογικό», άρα και υγιές;

 • Η διαχείριση ζωής σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, ασφαλές, κοντά στη θάλασσα και μέσα στη φύση.
 • Να ανταπεξέρχεσαι με υποστήριξη και υποβοήθηση (όπου αυτό χρειάζεται), στην κάλυψη των καθημερινών ατομικών αναγκών, όπως πχ: υγιεινή, καθαριότητα, αυτοεξυπηρέτηση κλπ.
 • Να προετοιμάζεις όσο γίνεται πιο αυτόνομα, το φαγητό και τα γεύματά σου. Να μπορείς να αξιοποιείς και να απολαμβάνεις την παρασκευή τους, είτε στην κουζίνα, είτε στην ψησταριά, είτε στο χωριάτικο παραδοσιακό φούρνο και να εκπαιδεύεσαι στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και κάθε άλλη σχετική δεξιότητα αυτόνομης κάλυψης αναγκών.
 • Να μάθεις τη χρήση συσκευών και εργαλείων, από τα πιο απλά έως και πιο σύνθετα όπως πχ: πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, βραστήρας, τοστιέρα, η/υ, εργαλεία κήπου, κλπ.
 • Να φροντίζεις όπως πρέπει το κρεβάτι και το δικό σου χώρο χαλάρωσης και ανάπαυσης.
 • Να καλλιεργείς το περιβόλι και το δενδρόκηπό σου και να απολαμβάνεις όλους τους καρπούς και τα αγαθά, που η γη (αν της φερθούμε καλά) μας προσφέρει.
 • Να μάθεις τη μεταποίηση βρώσιμων, φυσικών και υλικών προϊόντων (μαρμελάδα, σοκολάτα, χειροποίητα ζυμαρικά, καρυκεύματα, κερί κλπ).
 • Να αξιοποιείς τον ελεύθερο σου χρόνο, είτε μαθαίνοντας και ακούγοντας μουσική, τραγουδώντας και παίζοντας μουσικά όργανα, ζωγραφίζοντας, χειροτεχνώντας, είτε συζητώντας διάφορα θέματα, είτε ακόμα βλέποντας μία ωραία ταινία ή ψήνοντας κάστανα στο τζάκι.
 • Να γυμνάζεσαι με κάθε είδους φυσική και πνευματική δραστηριότητα, δρομική, παιγνιώδη, θαλάσσια, ακόμα και εναλλακτική.
 • Να διεκπεραιώνεις αποτελεσματικά και ευχάριστα, τυπικές αλλά αναγκαίες υποχρεώσεις, όπως, εξωτερικές δραστηριότητες με σωστή κυκλοφοριακή αγωγή και αν είναι δυνατόν χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, επισκέψεις σε super market, τυχόν υπηρεσίες, χρήση χρήματος κλπ, οι οποίες προϋποθέτουν και συνεπάγονται κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση, ώστε να προετοιμαστείς επαρκώς και έγκαιρα για κάποια μελλοντική, είτε εργασία, είτε απασχόληση.
 • Να διασκεδάζεις και να μαθαίνεις ταυτόχρονα, με βόλτες στην πόλη, στη φύση και στην παραλία, με επισκέψεις και εξορμήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και αναψυχής ή ακόμα και με ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας.
 • Να αξιοποιείς δημιουργικά και ευχάριστα τις καλοκαιρινές σου διακοπές, να μαθαίνεις και να ζεις, φυσιολογικά και διασκεδάζοντας, στο πνεύμα μιας πολιτισμένης και εκσυγχρονισμένης κατασκηνωτικής διαβίωσης, ποιοτικά διαφορετικής και αναβαθμισμένης ως προς τη συνήθη.
 • Να κατανοήσεις έμπρακτα, βιωματικά και όχι απαραίτητα εκλογικευμένα, ότι η «φυσιολογικότητα» δεν έχει καμία αξία, αν δεν παραλληλίζεται με την ευτυχία, την αισιοδοξία και τη χαρά σε παρόν και μέλλον.